StartFantastic's kennel | Fido | Charlie | Aktiviteter | Om pudeln | Om mig | Kontakt | Gästbok

Dagbok 2010

Söndag den 7 november

Äntligen bestämde jag mig för att klippa ner Fido. Han har nästan alltid varit fullpälsad, för han är ju så otroligt snygg i sin utställningsfrisyr och har så bra pälskvalitet. Dessutom har jag haft funderingar på att ställa honom i veteranklass, nu när han blivit 8 år. Men samtidigt inser jag att rehabiliteringen efter operationen kommer ta lång tid, och då är det skönt att slippa lägga ner tid på att borsta, föna, totta om, mm.

Så idag åkte saxen fram. Resultatet ser ni nedan. Öronen får behålla hår tills kylan lagt sig, men sen kommer även de att rakas. Presis som förra gången han blev nedklippt så ser man verkligen hans tuffa attityd, och hans välkroppade figur kommer till sin rätt. Vad kul det är att trolla med saxen!

Nackhåret är sparat, för där tänkte jag försöka mig på att forma till dreadlocks, vi får se om hans ofta så tovfria päls klarar av att tova ihop sig.


 Söndag den 22 augusti

Förra veckan kom jag igång ordentligt med Charlies lydnadsträning. Och man märkte tydligt framsteg i precisionen. Men denna vecka har varit första veckan på jobbet efter semestern, och som alltid är man extra trött då. Så jag har inte haft någon energi kvar på kvällarna att gå/åka iväg och träna. Idag tog jag mig i alla fall iväg till grusplanen för ett pass. Och det ser fortfarande lovande ut. Charlie utstrålar sådan glädje när man tränar honom, och det är fart i honom, vilket underlättar. Han är väldigt lätt att få igång också, det räcker att bara hoppa och skutta lite så är han helt med på noterna. Vi körde igenom alla momenten utom apporten och hoppet, och jag tror nog att han skulle få över 8 poäng på dessa moment vid en tävling. Dessvärre hade jag inga störande moment runt omkring, och det är detta han behöver träna mest - att inte tappa koncentrationen trots att andra hundar och människor befinner sig i närheten. Jag hoppas jag kan komma iväg till BK nästa vecka, för lite störningsträning.

Fido verkar må bättre. Jag har utökat promenadlängden till en kvartersrunda, och han är mycket gladare. Jag tycker att han går helt rent på promenaderna nu, och hoppas jag kan börja minska på medicinen efter nästa återbesök i slutet av månaden.

Igår fick han ett välbehövligt bad, och därefter blev han fönad, rakad och klippt, så nu är han som en liten nallebjörn.


Söndag den 8 augusti

Nyss hemkomna efter en härlig husvagnssemester i Västervik. Vi bodde på samma campingplats som förra året, och tillbringade mycket tid vid poolen. Hundarna fick hänga med överallt, och de drog till sig mycket uppmärksamhet. Många barn kom fram och klappade och tyckte att de var så söta.


På stranden i Västervik


Torsdag den 29 juli

Vi har hunnit med både Dalarna och skärgården på semestern. Men denna vecka har vi varit hemma, och det regnar...

I dalarna bodde vi i husvagn. Med en nyopererad Fido så gick det faktiskt bra, han hade ju inte så mycket yta att röra sig på, vilket var perfekt för en hund som är ordinerad vila. Och i Furuvik bar vi honom. Detta är en park jag kan rekommendera, den innefattar både en djurpark, nöjesfält och vattenland. Och hundar är välkomna överallt.

Förra veckan var vi ute i skärgården. Charlie stortrivdes, han fick vara lös nästan hela tiden, och fick långa härliga promenader längs badklipporna eller de fina grusvägarna. Tyvärr var det väldigt kallt i vattnet pga att vindarna blåst åt fel håll, 16 grader när vi kom dit, och i slutet av veckan var det bara 10 grader. Charlie tyckte det var lite för kallt för tassarna när han skulle bada, så han höll sig mest i land och på bryggan.


Badberget på landet

Fidos skada är varken bättre eller sämre, men vi kämpar på med våra 5-minuters promenader, så får vi se var det leder.

Och med Charlie tränar jag precision i lydnaden. Vi har fortfarande en bit kvar, men det är bara att nöta på. Både han och jag tycker det är jättekul. Jag har även börjat inlärningen av tvåans moment med honom, för att få lite omväxling i träningen. Jag hoppas vi blir klara med ettan till september.


Söndag den 18 juli

Även idag blev Charlies dotter Minou vackraste mellanpudeln på en utställning i Lettland och tog cert och blev BIR. Bra jobbat och stort grattis!


Lördag den 17 juli

Fidos kämpar på och pälsen börjar växa ut över operationssnitttet. Han var på återbesök i Uppsala i veckan, och veterinären gav klartecken att få börja gå promenader. Men han får bara gå max 5 minuter, så vi hinner bara ut på gatan för att direkt vända hem igen. Veterinären kunde inte ge någon prognos för tillfrisknande, eftersom de inte har upplevt en liknande skada tidigare, så vi får verkligen hålla tummarna att denna operation ger ett lyckat resultat.

Idag fick jag det glada beskedet att Charlies dotter Minou tog CERT och CACIB på en internationell utställning i Estland. STORT GRATTIS, ni är så duktiga! Charlie skickar blöta grattis pussar till sin vackra dotter :-)

Idag har vi varit på "American Car Show" i Norrtälje. Massor av bilar för oss att titta på och även en hel del trevligt hundfolk. Charlie fastnade för en väldigt söt liten mellanpudeltik, 15 år var hon, men så fräsch, bara lite grå på nosen och i övrigt helt svart.

Så har jag börjat kika i tävlingskalendern igen. Tyvärr gick det ju inte som jag tänkt med Fido, jag hade planerat både apellklass i spår och agility-start med honom nu i sommar. Men jag hittade istället en lydnadstävling som jag ska anmäla Charlie till. Så nu ska vi fräscha upp hans kunskaper i lydnadsettan igen :-)


Söndag den 27 juni

Fidos operation i torsdags gick bra, och han mår efter omständigheterna bra. Kirurgen hade aldrig sett något liknande trots sina 35 år i yrket. Det visade sig nämligen att hans skada hade orsakat så att biceps senan lossnat från sin fåra i bogleden, och därmed gled fram och tillbaka på ledkanten. Inte konstigt att han haft ont. Veterinären satte biceps senan på sin plats igen med en skruv i bogbenet. Nu ska han inte använda benet på en månad, så jag bär honom in och ut, upp och ner för trappor, osv. Tur att han bara väger 7 kg!

Fido är väldigt tapper. Första kvällen efter operationen var värst, då skrek han rätt ut, när han skulle lägga sig ner och resa sig upp. Ändå har han mycket starka smärtlindringspreparat i kroppen. Men nu, redan efter tre dagar, så kan han sträcka ut benet och sätta ner det på golvet, dock kan han inte stödja på det än.

Är det någon som har tips på aktiviteter där hunden måste använda hjärnan men inte behöver använda benen, så får ni jättegärna kontakta mig. Han kommer ju få det jättetråkigt när han inte får träna/gå promenader på så lång tid, så lite mental träning tror jag kommer sitta fint om någon vecka.


Onsdag den 23 juni

Idag ska Fido till veterinär i Uppsala inför operation. Hoppas verkligen att allt kommer ordna sig till det bästa.


Söndag den 30 maj

Idag har Charlie och jag varit på internationell utställning i Österbybruk. Det är så vacker där, och solen sken nästan hela dagen. Vi lyckades jättebra och kom tvåa med reservcacib. Det är så kul att ställa Charle, för han är så härlig att visa. Han tycker det är jättekul.

Två av hans barn var också med, Rocky och Rhonda  De är lika stiliga de.

  

Tillsammans med Peppar, som jag tyvärr inte fick med på bild, var vi sedan med i Tungels uppfördargrupp, där vi fick HP med jättefin kritik. Det blev en lång men härlig dag, som jag gärna gör om igen.


Onsdag den 26 maj

Idag hade vi avslutning på valp/grundlydnadskurs 2, som jag håller för pudelklubben. Det är så kul att se hur alla ekipage utvecklas. Denna termin var det blandade åldrar, eftersom deltagarna från valpkursen som blev inställd fick hänga med på denna kurs. Så det var allt från små valpar till lite äldre hundar som redan har en hel del i bagaget. Vi avslutade med en lektävling, men dock lite tävlingslik med moment och protokoll. Alla var jätteduktiga, och hundarna hade så fin kontakt med sina förare.

Fido är skadad. Han sträckte sig i lördags kväll, och hoppar fortfarande på tre ben. Veterinären säger att han ska vila, och inte tex hoppa upp i soffor och sängar, men hur lätt är det att passa när man själv ligger och sover...Synd är det om honom, han gråter så fort han råkar stödja på benet eller råkar lägga sig på den onda sidan. Blir det inte bättre till efter helgen, så har jag en veterinärtid på måndag.

Charlie måste få sig ett bad och bli klippt. Jag förstår inte hur jag ska hinna det? Är det någon som har lite tid över, och som vill ge bort den till mig? Kanske 5 timmar extra per dygn? :-)


Måndag den 17 maj

När det äntligen blir lite långledigt går man och blir sjuk. Mår som tur är bättre idag. Hoppas nu jag får lite ny energi, så jag kan komma igång med träningen av hundarna igen. Det var ett tag sedan jag var iväg till BK. Fido har i varje fall tagit sitt första dopp för året. Han är då en riktig vattenhund. Ville aldrig gå upp, trots havets kyla.


Fido tackar aldrig nej till ett dopp i havet


Onsdag den 7 april

Efter en underbar vecka i fjällen, var det igår dags för kursstart i den tävlingsinriktade apellkursen i spår på BK. Det är så kul att jag och Charlie blev utvalda att få var med på en så populär kurs. Första tillfället inleddes med två moment från lydnadsdelen, linförighet och platsliggning. Charlie kan redan detta, så det var tyvärr inget nytt för oss. Men det är alltid bra att träna detta med många hundar och människor runt omkring. Kursen kommer hålla på under en längre period, så man får chans att träna både spår och lydnad mellan kurstillfällena, och målsättningen är att man ska vara startklar i sommar.

Och så har Charlies vackra dotter Rhonda placerat sig igen på utställning, denna gång som tredje bästa tik på lilla Stockholm. Premiärvisad av sin matte Ann-Christin. Stort grattis!


Fredag den 26 mars

Allt gick bra för Fido i onsdags, och han fick komma hem redan vid lunchtid. Han sa nämligen till personalen att han ville minsann inte sitta instängd i en bur alldeles ensam på ett djursjukhus. Lite vinglig på benen, men hungrig som en varg, sov han sen gott hemma.

Idag kikade vi på små valpar hos Annika och Ingmar. Det finns en jättesöt liten kille kvar som fortfarande letar efter ett nytt hem. Barnen blev så förtjusta i honom, och i bilen hem berättade de att de skulle minsann ta hand om den alldeles själva om vi fick hem den. Synd att man redan har två...

Ni kan läsa mer om lilla Love på Tungels hemsida, http://www.tungels.nu/.


Foto: Annika Tungel, http://www.tungels.nu/


Onsdag den 24 mars

Orolig.

Efter flera timmars väntan på djursjukhuset i går kväll, har jag idag på morgonen lämnat Fido i väntan på operation. Han var så söt när han följde med veterinären, han gick fram till mig och sa hej då, och trippade sedan med veterinären med viftande svans. Han är en så otroligt social, glad och positiv hund. Men mina ögon fylldes med tårar, det är alltid jobbigt att lämna sin hund, och att söva innebär alltid en liten risk. Nu är det bara att vänta på att de ringer, så jag kan hämta honom igen. Lycka till, lillkillen!

 
Fido i väntrummet nu på morgonen


Lördag den 6 Mars

Så har det gått en vecka igen, och jag har inte kommit iväg och störningsträna förrän idag. Strålande solsken och några minus. Tyvärr en hel del snö på planen och ett gäng schäfrar som tränade på det lilla upptrampade området som fanns. Så det blev inte så mycket yta kvar att träna linförighet på. Men bra störningsträning.  Idag var Charlie okoncentrerad och ville hålla koll på de andra hundarna. Tyvärr. Jag hade hoppats på att det skulle gå bättre med tanke på att jag vill komma ut och tävla redan nu i mars. Men jag har en bit kvar att träna med störningar runt omkring. Måste ta varje tillfälle i akt för detta, så får vi se hur långt det räcker.

När det blev Fidos tur, stannade jag kvar på parkeringen och tränade, för där var det plogat och platt. Han var inte lika på idag, men gjorde vad han skulle. Speciellt apporteringen blev jag positivt överraskad av, han tvekade inte alls.

Sen avslutade jag med att träna Charlie igen, nu även med honom på parkeringen. Linförigheten gick fint. Gjorde även några platsläggningar, men då blev han okoncentrerad och svarade de andra hundarna som skällde på honom från bilarna. Ska försöka åka iväg igen till BK i morgon, och fortsätta stabilitetsträning vid störning, det är ju så roligt att träna!


Fidos födelsedagspresent är fortfarande lika populär


Lördag den 27 februari

Idag var jag iväg till BK för första gången i år. Det har ju varit så mycket snö. Men nu var det plogat och (tyvärr) plusgrader för första gången på länge. Jag började med en promenad, så hundarna fick sträcka ut ordentligt. Vilken fart de kan få upp när de springer lösa, helt otroligt. Var lite skraj, för det var som en skridskobana på grusvägarna, var rädd att de skulle halka. Men det gick bra.

Charlie fick sen börja. Linförigheten har en bit kvar, har ju inte tränat den på länge. Men med godishand håller han positionen fint. Platsläggandet gjorde vi bara en minut, eftersom det blir kallt om magen. Inkallningen gick med världens fart. Vi måste träna ingångarna här så han inte i sin iver springer rakt in i mig. Men hellre det än att han är seg. Apporteringen gick bra, men han tuggade på den vid några tillfällen. Detta hade jag tränat bort (trodde jag), men efter uppehållet har det visst kommit tillbaka. Så nu blir det hårdträning på detta, flera gånger om dagen, tills tugget försvinner igen. Läggande under gång gick inget vidare i lerslasket. Jag glömde tyvärr kampleksaken hemma, så vi fick leka/busa på annat sätt, men det är aldrig problem med Charlie, han är med på allt :-)

Sedan var det Fidos tur. Han var väldigt alert i fria följet, och följsam. Det kändes fint. Platsläggandet gick bra, jag gömde mig bakom ett högt hinder. Han fick bara ligga en halv minut, men det kändes tillräckligt idag på det kalla blöta underlaget. Apporten hämtar han med glädje. Men ibland sätter han sig lite snett, så det får vi fila vidare på. Fjärren blev han lite ivrig på, så han flyttade sig lite framåt mellan kommandona. Så här får vi träna mer och med störningar. Dumt nog hade jag glömt konerna hemma, så jag kunde inte träna rutan, det moment som tar längst tid att träna in och som vi knappt har påbörjat. Så dom får jag komma ihåg att ta med till nästa gång.

Har nu bokat in i kalendern att jag ska till BK 2-3 dagar i veckan. Det var så kul idag, så jag tänkte försöka köra intensivt i tre veckor nu. Ska bli spännande att se hur långt jag har kommit med båda hundarna i båda klasserna till slutet av mars.


Måndag den 8 februari

Har uppdaterat gårdagen med ett foto på Ingelas avelsgrupp, där Kiba och Minou ses till höger.


Söndag den 7 februari

Idag har jag varit på pudelklubbens utställning i Näshulta. Charlies två förstfödda skulle ställas ut, Minou och Kiba, De har nu hunnit bli 22 månader gamla och har vuxit upp och blivit riktiga snyggingar Jag fick den stora äran att visa de båda unghundarna.

  

Minou ställdes i öppen klass för första gången. Hon fick CK och jättefin kritik. Hon är en så söt och behaglig tjej som alltid är på strålande humör. Kiba hade jag inte sett sedan han var liten valp. Han påminner väldigt mycket om sin pappa Charlie. Kiba är en jättego kille, som inte är så erfaren i utställningssammanhang, men som ändå skötte sig jättefint. Det blev en lång utställningshelg för honom, som resulterade i HP och jättefin kritik. Domaren blev väldigt förtjust i honom, vilket hon även påtalade efteråt. Det var en trött Kiba som lämnade ringen. Och är man då en så helcool kille, så lägger man sig platt ner på golvet med magen i vädret för att bli klappad.

Dagen avslutades med Ingelas avelsgrupp, där Smillas alla fyra barn ställde upp. En fin homogen grupp som slutade som BIS 3:a.


Foto Ingela Livchitz

Väl hemma var det två glada hundar som mötte mig i dörren. De undrade nog varför inte de fick följa med denna gång. Nu är det dags för kvällspromisen.


Fredag den 22 januari

Äntligen helg! Det har varit en jobbig vecka, och jag har inte hunnit med någon träning alls. Fido visar inga tecken på hälta längre, så jag tänkte köra ett lättare pass med honom i morgon. Rutan, apportering och platsliggning. Vill ju bli klar för start i tvåan så snart det bara går.Söndag den 17 januari

Det är så härligt att sätta näsan i en nybadad pudelpäls. Den är så mjukt och gosig och luktar så gott. Charlie var i stort behov av ett bad igår. Oj, oj, vad hans päls växer snabbt. Vilket man i och för sig ska vara glad för :-) Trots att det bara var en månad sedan han blev klippt så hade pälsen växt så här mycket (vänstra bilden). Och så idag, efter en värkande axel och några timmar på trimbordet blev resultatet så här. Visst är han en riktig snygging, min gossekille (högra bilden)!

"Före", nybadad och fönad "Efter", klippt men inte rakad

Söndag den 10 januari

Fortfarande vit härlig snö ute. Jag och dottern var iväg och åkte längdskidor igår igen. Men jag glömde valla, så det gick lite tyngre den här gången.

Fido är bättre i benet. Det syns knappt när han är igång, men när han legat ner eller när han länger på stegen så linkar han fortfarande. Men jag skulle tro att han är helt okey om några veckor.


Onsdag den 6 januari, Trettondagen

Så har jag börjat jobba igen. Jullovet gick så snabbt. Det är svårt att hitta orken när man kommer hem på kvällen, hoppas det ger med sig när vi går mot ljusare tider.

Igår när jag kom hem hade Fido ont i frambenet. Han hade varit ute en stund på dagen och lekt med snöbollar, och när han kom in igen så ville han inte stödja på benet. Förmodligen måste han ha sträckt sig när han lekte i snön. Idag stödjer han på benet igen, men linkar fortfarande. Trots detta så är han på strålande humör! Att man hoppar omkring på tre ben hindrar ju inte att man kan leka med bollen, busa med snöbollar eller brottas med matte :-) Sötnosen!

Det tråkiga är ju förstås att jag inte kan träna honom, jag har ju äntligen planerat upp träningen inför lydnadstvåan. Men det är som det är, jag får vänta tills han blir bra igen. Det är ju egentligen ingen brådska, det är ju ändå skönare att tävla när det blivit lite varmare ute.

Så funderar jag på att gå en spårkurs med Charlie igen. Denna gång en mer tävlingsinriktad kurs som även innehåller lydnadsdelen. Blir det av, och jag får plats på kursen, så kan jag förhoppningsvis bli startklar till sommaren.


Söndag den 3 januari 2010

Sista dagen på jullovet. Undrar hur det kommer gå att ställa om dygnet igen, har verkligen haft det bra under julen med lååånga sovmornar.

Idag gick jag en timme i skogen/på ängarna med hundarna. Det är så skönt att komma ut i dagsljus, kroppen behöver verkligen det för att må bra.


Lördag den 2 januari 2010

Gott Nytt År 2010 alla vänner, bekanta och besökare på hemsidan!

Nyårsafton firades hemma med god middag och trevligt sällskap. Det är så skönt att ha hundar som inte är rädda för smällar och skott, men man tänker på alla de stackars skotträdda djur som finns på vår jord. De har det inte lätt när det brakar igång vid midnatt.

Nyårsdagen var underbar med fin vit snö och solsken. Jag tog en lång skogspromenad med hundarna.

Även idag var jag ute en timme i skogen runt sjön. Isen verkar ha lagt sig nu, för det var folk ute och gick på den.


Måndag den 28 december 2009

Idag har jag startat lydnadsträningen inför nästa år. Målet är att klara LP1 med Charlie och LP2 med Fido. Jag har gjort upp ett träningsprogram för januari. Om jag lyckas följa det, så tror jag att det finns möjlighet att Charlie blir startklar nästa månad.

Så har jag även inlett min egen träning, där jag har som mål att klara en svensk tjejklassiker! Under gårdagen invigdes därför familjens nyinköpta längdskidor. Och vad mycket folk det var som åkte i friluftsområdet! Man var inte direkt ensam i spåret. Men oj vad kul det var. Jag hade inte åkt längdskidor i vuxen ålder, och det gick långt över förväntan. Jag hoppas att snön kommer ligga kvar i vinter, så vi kan komma ut fler gånger.

Rapport från hundarnas träning som idag var störningsfri inomhus:

Charlie:
Platsliggning 1 minut, OK
Linförighet: behöver fortfarande lite hjälp för att hitta position
Läggande: OK, snabba!
Apportering: OK, men behöver träna på uthållighet

Fido:
Platsliggning: 1,5 minut gömd, OK
Fritt följ: Lite övertänd, och hamnade därmed lite framför
Rutan: Träningen är bara påbörjad än
Apportering: OK, men behövde lite hjälp
Fjärrdirigering: OK

Det finns en hel del kvar att göra, men vi har en bra bas att stå på, så det enda som är avgörande när vi blir startklara är min tid.

Klicka här för 2009 års dagbok
 

Antal besök: © Copyright 2007-2009 Fantastic's kennel

Senast uppdaterad: 2010-08-22