Start Fantastic's kennel | Fido | Charlie | Aktiviteter | Om pudeln | Om mig | Kontakt | Gästbok

Dagbok 2009

Måndag den 28 december 2009

Idag har jag startat lydnadsträningen inför nästa år. Målet är att klara LP1 med Charlie och LP2 med Fido. Jag har gjort upp ett träningsprogram för januari. Om jag lyckas följa det, så tror jag att det finns möjlighet att Charlie blir startklar nästa månad.

Så har jag även inlett min egen träning, där jag har som mål att klara en svensk tjejklassiker! Under gårdagen invigdes därför familjens nyinköpta längdskidor. Och vad mycket folk det var som åkte i friluftsområdet! Man var inte direkt ensam i spåret. Men oj vad kul det var. Jag hade inte åkt längdskidor i vuxen ålder, och det gick långt över förväntan. Jag hoppas att snön kommer ligga kvar i vinter, så vi kan komma ut fler gånger.

Rapport från hundarnas träning som idag var störningsfri inomhus:

Charlie
Platsliggning 1 minut OK
Linförighet: behöver fortfarande lite hjälp för att hitta position
Läggande: OK, snabba!
Apportering: OK, men behöver träna på uthållighet
 

Fido:
Platsliggning: OK, 1,5 minut gömd
Fritt följ: Lite övertänd, och hamnade därmed lite framför
Rutan: Är bara påbörjad än
Apportering: OK, men behövde lite hjälp
Fjärrdirigering: OK

Det finns en hel del kvar att göra, men vi har en bra bas att stå på, så det enda som är avgörande när vi blir startklara är min tid.


Onsdag den 23 december

Dan före julafton, och jag har semester! Ska storstäda hela huset, fixa, pynta, och göra allt som hör förberedelserna till. Julafton firar vi hemma. Det är så härligt med barnens förväntningar inför morgondagen. Julen är verkligen en stor högtidsdag för barn. Tur att även man själv har barnasinnet kvar.

På Luciahelgen var jag och Charlie på Stora Stockholm och ställde ut. Jag var väldigt pirrig inför detta, hade ju inte varit på någon utställning sen han blev champion i maj 2008. Men som den stjärna han är så skötte han sig exemplariskt. Två domare klämde och kände på honom, och han stod glatt blick stilla på bordet. Och takterna satt i även när vi sprang i ringen. Min duktiga kille! Vi fick CK och tävlade därmed vidare i bästa hanklaasen. Där slutade vi som fjärde bästa hane i stenhård kunkurrens! Vilken bedrift - på "Stora Stockholm"!. Hade funderat på att klippa ner honom efter detta. Mitt mål var att ställa honom en gång i championklass eftersom jag aldrig gjort det förut. Men nu fick jag lite mersmak igen, och det skulle ju vara kul att vinna ett CACIB till i Sverige. Så jag velar lite nu. Kanske blir det Österbybruk också. Vi får se hur det blir...

Charlies båda döttrar ställdes också ut. Minou, från första kullen, skötte sig även hon exemplariskt. Hon är en jättetrevlig tik, med en underbar matte som även tränar och ska tävla lydnad med henne. Rhonda, som är från Charlies andra kull, slutade som näst bästa tik! Vilken prestation i denna tuffa konkurrens! Snacka om glädje! Tänk att han har fått så både vackra och trevliga barn. Det är så roligt att det går bra för mina "barnbarn"!


Söndag den 6 december

Idag är det andra advent. Tänk vad tiden går!

I fredags blev Charlie nyfriserad. Min axel är fortfarande paj, så jag kan bara borsta med vänster hand. Inte helt lätt när man är totalt högerhänt. Men det blir bättre och bättre nu när jag vilar axeln och kör mitt sjukgymnastik program. Men detta har ju resulterat i all jag inte kan klippa honom till utställningen som nu närmar sig. Jag funderade lite på hur jag skulle göra, jag brukar ju alltid klippa själv, och det är svårt att lämna bort honom till någon annan när man vet precis hur man vill ha honom. Men tillslut kom jag fram till att jag faktiskt måste få hjälp med klippningen, annars kommer min axel aldrig bli bra. Jag ringde till Lina Moe, som jag tycker klipper sina aprikosa mellanpudlar snyggt, och som tur var hade hon tid att klippa Charlie.

Hon fick ingen lätt uppgift eftersom Charlie inte är precisionsklippt sedan lång tid tillbaka, men hon fick till min ulltoss riktigt fint! Kan verkligen rekommendera henne! Har inte lyckats fota honom när han ställer upp ordentligt än, så han kommer inte riktigt till sin rätt på bilderna nedan. Varje gång Charlie är nyklipp slår det mig hur fantastiskt snygg han är min lille gullpojke! Han är så stilig!

     

Charlie nyfriserad direkt utanför Linas trim, samt på kvällen hemma

Förra helgen var en lyckad helg. Då gjorde Charlie debut i tävlingslydnad! Jag tävlade i KM med båda hundarna. Först tänkte jag hoppa över platsliggningen med Charlie, eftersom jag aldrig testat att lägga honom i en grupp, men i sista sekund ändrade jag mig och var med. Och han låg kvar jätteduktigt hela tiden! Tandvisningen därefter gav full pott 10 poäng, han satt tyst och stilla! Övriga moment genomförde han med full motor, och jag fick mellan 8,5 och 10 poäng på alla momenten - succé! Det enda som gav avdrag under momenten var att han till och från voffade, men när jag tränat bort det så känns det som han kan gå hur långt som helst! Med den arbetsglädjen han har!

Fido gick också över förväntningarna. Senaste gångerna har han varit lite uttråkad, både han och jag tappade motivationen när vi tragglade i lydnadsettan. Men nu testade jag med en ny belöningsform, hans favorit-pip-boll! Och han blev övertänd! Fido som aldrig säger ett pip, blev så eld och lågor över den väntade belöningen, så han till och med hoppade på alla fyra och skällde uppfodrande mellan momenten. Så denna belöningsform ska vi jobba vidare på inför tvåans debut nu, det funkade mycket bättre än godisbelöning.

Årets kubbmästerskap slutade med att Fido kom på andra plats (startade i högre klass än Charlie) och Charlie kom fyra!

Hela familjen har även hunnit med att stallbesök, för att hälsa på nytillskottet Sissi. Det är en paint som pappa köpt främst för att rida western, men hon är väldigt lugn och trygg häst, så det kommer blir en perfekt ridhäst även för ungarna.


Söndag den 15 november

Idag är jag världens gladaste matte. Fido fick sitt tredje första pris i lydnad, och kan nu titulera sig som
LP1 Perias Gorgeous Fido!

Jag hade inga större förväntningar när jag åkte till tävlingen, eftersom jag inte kunnat träna sen mitten av oktober pga sjukdom, skador mm. När jag varit inne på plan, så trodde jag att jag skulle få 159,5 poäng igen. Fick nämligen bara 5 poäng på linförigheten. Däremot så fick jag 10:or på platsliggning, tandvisning, inkallning och hopp över hinder. Men tänk, jag hade inte koll på mina poäng, så det var ett glädjens tjut som hördes i lokalen vid prisutdelningen, när det visade sig att jag fick mitt efterlängtade första pris, och blev placerad trea i klassen.


Onsdag den 11 november

Idag åkte jag iväg med båda hundarna till den BK som jag förhoppningsvis ska tävla på nästa gång. Det var fullt med folk, jättebra störningsträning. Efter en kort rastningsrunda började jag med Fido. Eftersom han inte mått bra, ville jag inte träna honom så mycket. Jag körde igenom hela linförigheten utan godis och beröm. Det var klart godkänt. Han var taggad! Hoppas att han kan gå så på nästa tävling smiley
Övriga moment var också godkända. Men hoppet tvekade han på. Precis när jag kommenderade skällde Charlie bredvid samtidigt som ett flygplan körde över, så han hörde inte riktigt. Han blev då lite tveksam om jag verkligen hade kommenderat. Måste tänka på att prata högt nästa gång, speciellt om det är brus runt omkring.

Sedan var det Charlies tur. Vilket yrvädersmileyDet är sån fart i honom! Men han var duktig. Efter att han studsat klart, lyssnade han bra, och genomförde alla momenten med bravur.
Nu gäller det bara att få tag på någon/några som kan hjälpa till att träna in tandvisningen, och platsliggning i grupp, för dessa moment har vi kvar att träna med störning. Men det ser lovande ut i alla fall.

Jag ska anmäla båda hundarna till KM i slutet av november, det blir bra träning för Charlie.


Tisdag den 10 november

Har inte blivit någon lydnadsträning sen mitten av oktober. Skulle även ha tävlat i helgen, men det gick inte pga sjukdom. Blev jättebesviken när jag inte kunde komma iväg. Det känns som att det går troll i detta med att få sitt tredje förstapris. Men idag kunde jag äntligen köra varsitt lättare träningspass med hundarna. Fido fick enbart träna linförighet. Han var heltaggad, det märktes att han saknat träningen. Charlie fick köra lite längre. Jag gick igenom alla ettans moment förutom hoppet (hade inget hinder). Han var fokuserad till hundra procent, jättehärligt. Om inte en tävling hade några störningar skulle jag kunna starta honom nu. Men tyvärr ser ju inte verkligheten ut sådan. Måste försöka ta mig iväg till klubben regelbundet för att få mer störning av andra hundar.

Charlie har även fått bada. Men jag har inte kunnat klippa honom än, hoppas kunna påbörja detta i morgon. Måste få ordning på utställningsfrisyren ;-) Det är så otroligt mysigt med nybadade pudlar!

Charlies dotter Minou har varit i Polen i helgen på utställning. Hon fick jättefin kritik, och skötte sig som vanligt exemplariskt.

Så har vi haft styrelsemöte i pudelklubbens roslagssektion, där vi bla gick igenom kursutbudet till våren. Det finns så många kurser man vill hålla, men det är svårt att få tiden att räcka till när man även jobbar heltid och har familj, så jag få nöja mig med att hålla en valpkurs. Ser fram emot detta, det var så roligt senast att se hur alla ekipage utvecklades från gång till gång.

Och en felräkning vid summeringen på Pudel-SM i Södertälje, gjorde att Fido och jag faktiskt hamnade på pallplats! Och inte fyra som jag trodde. Så nu kan vi skryta med att vi placerat oss som trea i Pudel-SM, lydnadsklass 1, 2009 :-)


Söndag den 18 oktober 2009

Oj, vad tiden går fort. Idag har jag i alla fall hunnit med lite pälsvård på hundarna. Så har jag skrivit den första tentan till kursen Hundens Beteendebiologi som jag läser på Linköpings Universitet. Det känns skönt att ha ett kunskapstest avklarat! Det är en riktigt spännande kurs, det är så intressant att läsa om olika beteenden, vad de kommer ifrån, och hur man kan forska vidare inom olika områden. Jag ser fram emot den helgträff som närmar sig. Fullmatad med bra föreläsare.

Så har jag anmält mig till två lydnadstävlingar till i höst. Nu får jag se till att inte komma av mig med träningen, så jag når vårt mål innan årsskiftet. Ska försöka komma iväg och träna redan i morgon kväll, men det kommer bli tufft att hinna med nästa vecka, för jag kommer ha tokmycket att göra på jobbet.

Så har diskmaskinen gått sönder, så nu får man handdiska.


Lördag den 10 oktober 2009

En fin 4:e placering av 14 anmälda, men vad hjälper det när man är en halv poäng ifrån LP. Jag är gråtfärdig...


Fredag den 9 oktober

I morse fick Fido tag på en nyöppnad påse med hundgodis, med orangea platta sticks som jag vunnit någon gång. Som han smällde i sig. Magen har bubblat rätt rejält under dagen. Och han vill så klart inte äta mat efter detta. Bådar inte gott inför morgondagens tävling.

Vi har haft riktigt fina höstdagar i oktober. Har så gott som varje dag gått ner till sjön och njutit av utsikten.

 


Onsdag den 30 september 2009

Grattis vår underbara Charlie som idag fyller 4 år!
Lillmattarna gav honom en härlig pipleksak på morgonen. Denna gick han med i munnen hela dagen, hihi. Och på kvällen åt vi tårta.
Tänk vad tiden går snabbt, det känns som att det var igår vi hämtade hem det lilla yrvädret. Då kunde man inte tro att han skulle växa upp och bli en så stilig kille!


Söndag den 27 september 2009

Oj vilken helg. Jag och Fido har varit på Pudel-SM i Södertälje och tävlat lydnad. En stor eloge till alla som var med och arrangerade detta, det gjorde ni verkligen bra!

Igår gick det jättebra! Vi fick vårt andra första-pris och hamnade på prispallen (3:a av 12 anmälda)


Foto: Ninni Lindberg

Trots att vi nollade läggandet så fick vi hela 171 poäng:

Platsliggande: 10 p
Tandvisning: 10 p
Linförighet: 8,5 p
Läggande: 0 p
Inkallande: 10 p
Ställande: 9 p
Apportering: 10 p
Hopp över hinder: 10 p
Helhetsintryck: 10 p

Äntligen börjar jag få ordning på linförigheten, där han tidigare svävat ut en del. Känns jättekul!

Och så i morse när jag vaknade och gick upp, så sov Fido kvar i sängen. En timme senare när jag var färdig att åka iväg, så sov han fortfarande i sängen...sötnosen - trött efter gårdagens fina prestation. Väl på plats var det extremt mycket störningar. SM på skjutbanor precis intill, IPO tävling (med skott) på tävlingsplatsen och hundar som tokskällde i husvagnar precis vid tävlingsplanen. Skotten som dundrade brydde han sig inte om, Fido är som tur är helt skottfast. Däremot blev han okoncentrerad av allt skällande bredvid. Tror att det var detta plus att han inte riktigt vaknat till som gjorde att jag inte fick igång honom när jag kom in på plan (tidigt startnummer idag). Så jag genomförde alla moment med en sovande hund, som storgäspade flera gånger. Inte vad jag hade hoppats på när man står inför LP, och jag nådde upp i retsamma 159 poäng, 1 poäng ifrån det tredje och sista förstapriset..

Sammanräknat för båda dagarna blev det 330 poäng, och det räckte till en fjärde plats på Pudel-SM. Helt okey snittpoäng, det är jag supernöjd med!

Nu längtar jag till nästa tävling!


Foto: Kerstin Andersson


Måndag den 21 september 2009

Idag har vi stor sorg. Vår häst Titti galopperar sedan i går kväll på de vackra gröna ängarna bortom denna jord. Hon blev 32 år gammal, och kommer alltid att finnas i våra hjärtan.

Titti var inte bara en häst, hon var så otroligt mycket mer.

  

Man brukar säga att en bild beskriver mer än 1000 ord, och det tycker jag min 6-åring bevisade med denna teckning. Hon gjorde den igår kväll för att trösta mig. Den visar Tittis nära och kära inklusive hennes hästkompis Trixie. 

 

Titti, du kommer alltid finnas i våra minnen


Söndag den 20 september 2009

Grattis Rhonda, Rocky och Robin på 1-års dagen önskar pappa Charlie!


Söndag den 13 september 2009

GRATTIS Charlies dotter Rhonda som idag vann bästa tik-klassen, fick sitt första CERT och blev BIM endast 11 månader gammal. Rhonda är en oerhört söt och trevlig tik som påminner mycket om sin pappa. Det ska bli jättekul att följa henne framöver.


Här var Rhonda bara 8 månader


Fredag den 11 september 2009

Idag kom jag igång att träna igen efter förra helgens lyckostund. Med Fido inriktade jag mig på (snabba) lägganden och 2:ans apportering. Vid det lilla apportering jag kört här tidigare, så har jag lagt apporten framför honom, och kommenderat. Men det har inte funkat så bra. Nu testade jag att köra hela momentet istället. Jag kastade, sa "apport-fot-loss", och det gick över all förväntan. Och efter några gånger såg jag att han tänkte att han skulle gå tillbaka till mig innan jag sa fot, så det mellan-kommandot kan jag nog rätt så snart plocka bort.

Charlie biter fortfarande på apporten, men det går mycket bättre nu. Jag kör småstunder med honom flera gånger om dagen. Inriktar mig bara på loss, och säger det bara när han håller den helt stilla i munnen. Och det är då enda gången som han får belöning. Det ger resultat.


Söndag den 6 september 2009

YES! Jag är så lycklig! Idag tävlade jag och Fido lydnad! Och vi fick ett första-pris. 175,5 poäng, så det var med marginal. Dessutom så hamnade vi på prispallen, kom på andra plats! Jag svävar som på små moln. Det gjorde nog Fido gott att vila från lydnadsträningen, har bara tränat honom tre gånger sedan juni.

Så här blev poängen:

Platsliggande: 10 p
Tandvisning: 10 p
Linförighet: 7 p (pendlar, släpper)
Läggande: 8 p (ngt segt lägg, DK uppsättning)
INkallande: 10 p
Ställande: 7,5 p (tar seg)
Apportering: 10 p
Hopp över hinder: 10 p
Helhetsintryck: 9 p

Så nu ser jag fram mot nästa tävling.

Jag trodde inte ens att jag skulle komma iväg idag, dels för att jag inte tränat något sen innan sommaren, och dels för att Fido råkade ut för en liten olycka och haltade tidigare i veckan. Så det var först igår kväll, när jag testade alla momenten ute på en grusplan som jag insåg att han var okey igen och att han kom ihåg alla momenten. Det är otroligt vad det sitter i när man väl lärt dem. Och vilken tur att jag kunde åka iväg!

Det var blött i gräset när vi kom dit. Tidigare så har han inte velat lägga sig ner då, men vi körde flera platsliggningar och lägganden innan vi skulle in, med mycket beröm, och då funkade det, han la sig med glädje. Övning ger färdighet. Och det känns så roligt att få ett "kvitto" på att man lyckats med träningen.

På vägen hem köpte jag en tårta, så nu har vi firat i familjen. Och Fido tackade så klart inte nej till lite grädde :-)


Foto: Leone Nyman, Drefvikens kennel


Onsdag den 26 augusti 2009

Idag var det agilityträning med träningsgruppen på BK. Mulet. Myggigt och vått i gräset, men oj vad roligt det är ändå. Vi körde två olika kombinationer, de stora hundarna på ena halvan av plan, och de mindre på den andra. Sedan bytte vi. Och Fido fick upp farten idag! Synd att tävlingssäsongen snart är över. Men ser fram emot våren, då jag hoppas komma till start. Charlie var okoncentrerad idag, mer intresserad av de andra hundarna. Men bortsett från detta, så tog även han sig igenom banan. Han hade inte prövat platta tunneln på ett år eller så, så där hjälpte jag honom lite. Båda hundarna behöver även få upp tempot i slalom. Men sen är vi redo!


Min charmiga lilla Charlie


Tisdag den 25 augusti 2009

Idag åkte jag iväg till närmaste hundklubben och tränade lydnad med båda hundarna. Trots gassande sol var de fulla av energi. Jag växlade mellan dem och gick igenom alla ettans moment utom hopp och platsliggning. Fidos linförighet gick bra idag. Med mycket godis så tappade han inte positionen som han gjorde innan sommaren. Nu börjar det dra ihop sig för denna termins tävlingar, så jag får lägga på ett kol nu känner jag, om jag ska hinna få honom startklar igen.

Charlie börjar också hitta rätt i fria följet, kanske läge att sätta på koppel på honom och även testa linförighet. Jag tycker att det är bäst att börja lära in momentet utan koppel, man har då också mycket gratis till nästa klass. Charlie utförde även de andra momenten okey, förutom apporteringen, där han fortfarande tuggar på apporten. Får ta och träna detta intensivt någon dag, för att få honom att förstå vad han ska göra.

Jag har även gått med i en träningsgrupp i agility på brukshundsklubben. Med inriktning på banträning. Det var första gången förra onsdagen, och oj vad roligt det var. Detta är verkligen en härligt fartfylld sport. Lite mer träning på snabbhet i slalom, så kan man nog snart anmäla sig till en tävling.

Så har Charlies barn visat framtassarna i utställningsringen igen. På Vallentuna flygfält. Rocky vann sin klass med CK och blev placerad 5:a bästa hanne. Stort grattis! Och söta Rhonda fick ett förstaspris med HP.

        
Charlies barn Rocky och Rhonda.
Foto: Annika Tungel


Fredag den 7 augusti 2009

Fido är nog en av de intelligentaste hundarna i denna värld. På gott och ont. Denna gång på gott! Jag testade personspår med honom för första gången idag. Jag och mamma åkte iväg till en gles skog och la ett kort motivationsspår utan liggtid. Och det var ingen tvekan - nosen i backen direkt - har aldrig sett något så målmedvetet! Vi testade igen och samma sak. Vad roligt det är med spår! Hoppas jag hinner med att lägga lite längre spår till båda hundarna redan i helgen, har inte spårat med Charlie sen kursen, så det börjar bli dags. Håller även på att leta efter en bra viltspårskurs, någon som har något tips?


Onsdag den 5 augusti 2009

Idag har jag varit ute och sprungit för första gången på många, många år. Jag kopplade på båda hundarna i bältet och gav mig iväg. Bra konditionsträning för både matte och vovvar!


Måndag den 3 augusti 2009

Oj, oj, oj vad tiden går snabbt! Över en månad sedan jag uppdaterade dagboken, eller ska jag kanske kalla den månadsboken nu, hihi.

Jag har inte heller tränat någon lydnad med hundarna under denna tid. Istället har vi haft en jätteskön semester. Först i Småland och sedan på landet. Väl hemma igen, ska jag nu ta tag i tävlingslydnaden.

Idag var det en dag med strålande solsken. Rykten har nått mig att augusti ska bli en fin sommarmånad, och än så länge verkar det stämma. På eftermiddagen passade jag på att ta ut trimbordet och borsta Charlie. Jag har under ett års tid haft ont i axeln, och varken kunnat borsta eller klippa, men sjukgymnastik i kombination med ledighet verkar vara en framgångsfaktor, det kändes inte alls lika mycket nu. Charlie har dessutom en otroligt fin och lättskött päls, det är sällan man hittar tovor på honom.

 


Torsdag den 25 juni 2009

Idag har jag varit krasslig i hals och öron. Perfekt för lite inomhusträning med hundarna. För första gången så började jag träna tvåans apportering med Fido, genom att lägga ner apporten på golvet framför honom. Hela momentet går ut på att hunden ska sitta på vänster sida, man kastar apporten ca 10 meter, kommenderar hunden att hämta, och hunden ska sedan komma tillbaka till utgångsposition igen för avlämning. Han förstår ordet apport, men tyckte att det kändes konstigt när jag inte höll i apporten som vanligt (ettans moment). Så fort jag tog upp den i handen, det räckte att bara hålla den 1 cm från golvet, så greppade han. Men han var inte med på noterna när den låg helt på golvet.

Men skam den som ger sig. Prövade igen på kvällen, och då tog han apporten från golvet, bara jag hade handen vid den. När jag sen backade och sa kom - fot, så kom han och satte sig i position och avlämnade efter mitt "Loss". Duktig vovve! Körde även fritt hopp ute, och nu klarade han hela momentet utan hjälper. Tävlingsmässigt, på bara fyra dagar!

Charlie fick träna ettans apportering. Han börjar bli säkrare där, men har fortfarande lite kvar att lära. Även ingångarna börjar bli bättre. Jag hoppas han blir startklar till hösten. Han är så härlig att träna med, och jag tror han skulle tycka om att tävla.


Onsdag den 24 juni 2009

Idag fortsatte jag Fidos träning av fritt hopp. Jag placerade en godisbit på ett lock efter hindret, ställde mig bredvid honom framför hindret och kommenderade "Hopp" helt utan kroppshjälp. Detta för att förstärka ordinlärningen. Han tvekade inte utan hoppade snabbt och säkert vid varje kommando. Körde sedan några ställanden, men eftersom jag tränat lägganden intensivt, så la han sig istället flera gånger. Jag får bestämma mig för ett moment i taget, för att inte förvirra honom. Han kan dessa båda moment, men jag vill finslipa på snabbheten.

Charlie fick träna ettans hopp. Han hoppar snabbt och rätt, men jag hjälper fortfarande till med handen i slutet för att få till ingången exakt. Körde sen några snabba lägganden under gång, och de blir snabbare för varje gång :-)


Tisdag den 23 juni 2009

Eftersom det tyvärr nu blir tävlingsuppehåll hela sommaren, det finns inga tävlingar i närheten förrän i augusti/september, så ska jag nu, med Fido, börja lära in tvåans moment också. Igår åkte jag iväg med båda hundarna till grusplanen. Jag kommer nu börja om från början med foten, det är lika bra. Med båda hundarna var jag en "godismaskin", för att de hela tiden skulle kunna hålla rätt position. Och då var det inget problem. Jag kommer köra på så en vecka, för att därefter minska på godiset och hjälperna. Med Fido tränade jag även inkallningar där alla var 10-poängare. Sedan körde jag en platsliggning och gick och gömde mig. Tänkte vara borta i 40 sekunder. Efter 30 sekunder så reste han sig (bannar mig själv, platsliggning är ju hans styrka). Gjorde därefter om det i bara 20 sekunder utan problem.

Charlie fick sedan, förutom foten, träna snabba lägganden, inkallningar och en platsliggning 5 meter i 1,5 minut. Gick bra.

Idag prövade jag tvåans hopp för första gången ute på tomten med Fido. Otroligt vad lättlärd han är! På bara några gånger greppade han att han skulle hoppa själv på mitt kommando och vända sig om därefter för att sätta sig på mitt sittkommando. Kör jag detta resten av veckan, så kan jag nog räkna med att momentet sitter :-)

Med Charlie kommer jag nu fokusera på ingångar på hemmaplan. Han sätter sig lite snett, ut med rumpan. Detta för att han är rädd att bli luggad, har råkat trampa på hans benpäls några gånger (fram med saxen kanske, hihi). Jag prövade mig fram, och enda sättet att få honom att sätta sig rakt, var att med handen på hans bak styra honom rätt. Jag får se om några dagar om det ger resultat.

Kul är det, och duktiga vovvar har man :-)


Måndag den 22 juni 2009

Nu har det varit intensivt med 4 lydnadstävlingar på 2 veckor! Och nu börjar vi få kläm på detta. Vid varje tävling har jag kommit på saker som kan förbättras samt hur man laddar upp på bästa sätt. Första tävlingen gick ju över förväntan som jag skrev tidigare. Vid den andra så hade regnet öst ner hela dagen och Fido var lös i magen. Det gick med andra ord inget vidare... Men han charmade allt och alla, även domaren, som tyckte han var en härlig hund. Hon såg nog att han egentligen kunde alla moment...Vid tredje tävlingen var han jättealert utanför planen, men väl inne så fick jag tyvärr inte riktigt igång honom. Han nollade läggandet även här, vet faktiskt inte varför.

Och så slutligen den sista tävlingen i denna svit. Här var det jättenära ett första pris. Linförigheten är vi ju inte riktigt klara med än, så här missar jag så klart många poäng. Men hade jag fått med honom i starten vid läggandet och ställandet så hade jag haft mitt första pris, jag var bara 3,5 poäng ifrån!

Platsliggande: 10p
Tandvisning: 10p
Linförighet: 5p (släpper, stretar)
Läggande: 6p (framföring)
Inkallande: 10p
Ställande: 6,6p (framföring)
Apportering: 10p
Hopp över hinder: 9p (seg i starten)
Helhetsintryck: 7p

156,5 poäng, och placerad 4:a i gruppen!

Tyvärr går det ingen mer tävling i närheten nu förrän i slutet av augusti. Känns surt, men det är som det är. Det positiva är att jag kommer vara klar med linförigheetn tills dess, så målsättningen är förstås att ta tre raka första pris, och en LP1, i höst :-)


Onsdag den 3 juni 2009

Idag har jag och Fido debuterat i tävlingslydnad! Jag är både jättenöjd och jättebesviken. Han har en otrolig precision i momenten när man får igång motorn på honom, men han är väldigt svårstartad. Jag har ju tävlingstränat i många år, men inte kommit till start med honom förrän nu.

Resultatet får jag vara nöjd med, han fick full pott (10 poäng) på 5 av momenten! Platsliggning och tandvisning gick perfekt, trots att en rottweiler reste sig och ägaren till slut fick kalla in den. Sen var det låååång väntetid, hade startnummer 16. Som väntat fick jag inte igång honom direkt vid linförigheten så vi tappade i position, men det blev inte nollat i alla fall som var min värsta farhåga. Efter språnget kom han igång, vilken skillnad på hund det blev. Det som grämer mig mest nu, var att vid nästa moment, läggande under gång, så satte han sig istället. Momentet blev därför underkänt. Men om han hade lagt sig så skulle det räckt till ett 1:a pris! Känns tungt, men samtidigt kul inför nästa tävling, då jag kommer veta att han har kapacitet för ett första pris. Apporten ville han inte ta, det var alldeles för många hundar som hade slemmat på den, hihi. Men apportering har bara koefficient 1, så det gör mig inte så mycket. Helhetsintrycket blev slutligen en 10:a vilket känns jättekul!

Platsliggande: 10p
Tandvisning: 10p
Linförighet: 5p (tappar position)
Läggande: 0p (lägger sig ej)
Inkallande: 10p
Ställande: 8p (tog ett par steg)
Apportering: 0p (tar ej)
Hopp över hinder: 10p
Helhetsintryck: 10p

Det blev ett andra pris, men hade han lagt sig, vilket är ett moment han kan... så skulle vi fått ett första pris.

Så nu ska här tränas lägganden för fullt, känner mig jättepeppad inför nästa tävling.


Tisdag den 2 juni 2009

Just nu känns det som att jag skulle behöva några veckor till att träna tävlingslikt med Fido. Med godisbelöning direkt, utför han linförigheten perfekt, men så fort man ska träna mer tävlingslikt, utan godis, så är det som att han inte hör vad jag säger. Konstigt, för han är egentligen inte en hund som går igång på godis. Men jag får se tävlingen i morgon som träning. Man kan inte ha så höga krav på sig första gången, även fast det är svårt att släppa. Man vill ju så mycket.

Körde igenom programmet igår, borta på grusplan, utan godis, och han var rätt seg. Testade idag på morgonen hemma på gräsmattan med godis, och nu ville han aldrig sluta. Ska därför fortsätta med täta belöningar, för att få upp hans motivation igen, för att däremellan köra flera moment i streck tävlingslikt. Målbilden för varje moment ska ju vara belöningen, och då måste han få uppleva den också, annars kan den förändras.

Ska ta ett sista genrep i kväll, och så får vi hoppas på det bästa i morgon.

Jag har börjat träna lite mer tävlingslydnad med Charlie nu också. Han hade avslutning på sin fortsättningskurs i lördags, och fick glänsa med spår/sök/aktivering. Han är otroligt lätt att jobba med. Så nu siktar jag på att starta honom i LK1 till hösten. Vi tränade mycket störningar på kursen, och är han under ett kommando, så ignorerar han andra hundar trots att de går förbi eller busar precis i närheten. Måste nu börja ta mig iväg med honom till klubben för att träna gemensam platsliggning, det har han aldrig testat tidigare.


Fredag den 22 maj 2009

Vad nöjd jag är nu! Nio på kvällen tog jag och Fido bilen till närmaste grusplan för att gå igenom lydnadsettan. Och han verkar helt klart vara en kvällshund! Jag hade med en burk med lock, som han känner igen från agilityträningen. På den la jag godis så han såg. Gick sen iväg och gjorde en platsliggning. Belöningen efteråt var att springa och hämta godiset. Då kom han igång ordentligt. Nytt godis på locket, och sen var det bara att köra igenom linförighet, läggande, inkallning och ställande i ett streck utan godisbelöning. Och momenten satt, jag uppskattar mellan 8 och 10 poäng på alla. Full fart sen till belöningen. Apporteringen därefter gick också perfekt, han nosade inte på den innan. För att träna hopp över hinder fick jag gå till parken bredvid och använda en balansbräda. Detta kändes lika säkert det. Tänk om han kunde utföra momenten så här fint på tävling!

Tillbaka på planen igen så tränade jag foten en gång till, och även nu följde han mig. Så nu känner jag mig peppad igen. Och PM till vår första tävling kom med posten idag.


Torsdag den 21 maj 2009

Idag har jag och Fido varit på Gubbängsgärdet där SPK anordnade utställning och lydnadstävling. Jag tänkte träna lydnad med Fido i en riktig tävlingsmiljö. Men han var trött även idag, jag förstår inte vad det är med honom. Kommer jag inte på något knep att få igång honom tills nästa tävling, så blir det svårt att få bra poäng. Det är framför allt linförigheten som strular, han glider ut åt sidan eller halkar efter. Jag fick ett tips att träna intensivt i några dagar med mycket godis framför nosen, så han börjar tänka framåt igen. Övriga moment gick sen bra, men jag godisbelönade emellan dem.

På utställningen träffade jag Charlies alla tre små vackra Tungels-barn. De skötte sig alla mycket bra, och söta lilla Rhonda blev BIR-valp! Det är så kul att följa dem när de utvecklas. Tyvärr lyckades jag inte fånga Rocky, den stiliga bruna valpen, på bild idag.


Rhonda BIR-valp


Rhonda 8 månader


Morris (Robin Hood) 8 månader

Förra helgen var jag iväg med Fido på träningstävling. Även där var han seg, det är därför detta bekymrar mig lite, han har varit det de senaste 3 gånger jag varit iväg på större tillställningar. Men jag får fortsätta försöka peppa honom, han kan ju alla moment på hemmaplan.

Charlies dotter Minou (från första kullen) ligger just nu etta på listan för årets utställningshund mellanpudel totalt! Stort grattis! Och lycka till framöver.


Fredag den 15 maj 2009

I veckan fick jag reda på att helgens KM i lydnad har blivit inställt pga för få anmälningar. Tråkigt. Men ändå rätt passande, eftersom momenten inte helt satt sig. Det positiva är att en träningstävling kommer ordnas i stället. Och det känns faktiskt mer välbehövligt nu.

I tisdags och onsdags körde jag småstunder ute på tomten, och snabbheten börjar komma tillbaka. Så nu känns det bättre inför den första officiella tävlingen som jag äntligen anmält mig till.

Igår var Charlie på fortsättningskurs, och jag har så gott som nått mina mål jag hade med den kursen. Han har blivit väldigt lugn och harmonisk runt alla andra hundar, och är helt fokuserad på mig under kommando. Efter kursen passade jag på att träna lite linförighet, och oj vad följsam han var. Och vilken motor! Ska bli väldigt kul när jag kan komma ut på lydnadsplan även med honom.


Måndag den 11 maj 2009

Idag på kvällen bar det iväg med Fido till brukshundklubben. Efter en rastningsrunda inledde jag med lite agility träning. Det skulle vara så kul att testa att tävla, men jag har svårt att komma ihåg banan när tävlingsnerverna sätter in. Men man kanske ska ge det en chans vid tillfälle, han är inte så snabb, men väldigt duktig och lyhörd, och kan alla hinder.

Därefter gick jag igenom alla moment i lydnadsettan igen. Det gick lite bättre idag, men han kommer inte bli färdig till helgen med all precision som han tappat under det träningsuppehåll jag gjort. Jag får honom inte att hänga med riktigt i linförigheten längre, det bekymrar mig mest eftersom detta har den högsta koefficienten. Men det är bara att nöta på, det är ju några veckor kvar till den första officiella tävlingen. Fido kom igång riktigt ordentligt i alla fall, han till och med skällde uppfodrande på mig när jag tog en paus - kom gen matte, jag vill träna mer...

När jag kom hem fick även Charlie lite ensam tid med mig, då vi tog en promenad. På kvällen körde jag några inkallningar med Fido igen i hallen. Detta moment har han alltid glänst med, så det skulle vara synd om han inte satte den.


Söndag den 10 maj 2009

I förmiddags åkte jag iväg med Fido till Fyrfotaplan för att träna lydnadsettan. Idag var det andra gången jag gick igenom hela programmet med honom.

Platsliggningen En 10-poängare.
Tandvisning gick ju inte att träna utan medhjälpare.
Linförigheten Jag fick igång honom lite bättre, men han har fått för sig att han ska hålla lite avstånd till mig. Fick därför ta fram en godis framför nosen på honom för att ha skulle hålla position. Då gick det bra.
Läggande under gång gick bra.
Inkallning gick bra
Ställandet han fortsatte tre steg innan han stannade, poängavdrag men godkänt.
Apporteringen godkänd, men nosade lite innan jag gav kommando
Hopp över hinder (= omkullvält trädstam) gick också bra.

På eftermiddagen ringde Ingela, och Charlies dotter Minou hade återigen blivit placerad i bästa tikklass! Stort grattis till er båda!


Lördag den 9 maj 2009

I morse när jag vaknade regnade det ute. Nej, tänkte jag, vi som ska ha "öppet hus" i Jägarhyddan idag. Men framåt förmiddagen klarnade det upp, och väl på plats tittade solen fram. Vilken trevlig dag det blev. Fullt med glada pudlar och dess ägare, som fick prova på både lydnad, agility, utställning, uppletande, mm.

På plats fanns även två av Charlies barn, Rhonda och Rocky. Vad stiliga de var, jättegoa. 7 månader gamla har de hunnit bli.

 
Pappa Charlie, Rhonda och Rocky

  
Rhonda och Rocky, 7 månader
 

Lillmatte ville sedan prova på utställning, så Charlie fick ställa upp och blev bedömd av Kirran. Jag hjälpte till att lyfta upp honom på bordet, och sedan sprang lillmatte och jag hand i hand. Det ska börjas i tid, hihi. Och i Charlies kritik var allt utmärkt och korrekt :-) 

Jag och Fido passade även på att få lite hjälp med kommendering av Annika inför kommande lydnads tävling.

Tack alla som kom till vårt öppna hus, och gjorde dagen till en så lyckad tillställning!


Torsdag den 31 april 2009

Idag tog jag bilen till grusplanen, för att se vilken status Fido har på sin tävlingslydnad. Det var ju ett tag sedan jag tränade honom, och träning är alltid en färskvara. Jag har nämligen siktat in mig på ett KM i maj, och sen några tävlingar i juni. Jag körde igenom hela lydnadsettan i streck (men med godis).

Platsliggningen inga problem, trots att hundar gick precis bredvid och hälsade på oss.
Tandvisning är lite svårt att klara själv, hihi, men det har aldrig varit något problem.
Linförigheten behöver mera övning, han glider ut lite ibland, håller inte exakt position. Men i övrigt pigg, glad och koncentrerad.
Läggande under gång gick bra.
Inkallning i snabb fart, men ingången blev för vid, så han satte sig en bit ifrån mig. Märks att det var länge sen vi körde precision.
Ställandet är det moment där vi har arbete kvar att göra, han går fortfarande några steg efter att jag gett kommandot. Men det beror helt enkelt på att jag inte kommit längre i träningen där.
Apporteringen godkänd, men nosar lite innan jag ger kommando
Hopp över hinder var också bra.

Så det kändes faktiskt lite lovande inför våren/sommaren.

 


Söndag den 19 april 2009

I förmiddags bar det av ut till skogen igen för att lägga ett nytt "motivations-spår" till Charlie. Jag visade köttbullstallriken, och gick rakt in i skogen medan Charlie fick vänta vid spårstart. Vek av lite åt vänster och där placerade jag belöningen. Gick sedan en båge tillbaka till utgångsläget. Direkt när jag satt på sele och lina började nu Charlie spåra. Denna gång förstod han vad det var frågan om. Härligt! Han tappade spåret några gånger, men var helt fokuserad och fann det igen utan så mycket hjälp. Han arbetade jätteduktigt. Nästa gång ska spåret få ligga till sig lite, då det nu, så klart, även var mycket vittring kvar i luften efter mig. Jag ser redan fram emot ett nytt försök.

Fido har också fått använda näsan idag. Han har letat pinne på tomten. När husse byggt garage. Envisare hund får man leta efter, han kan springa och leta efter pinnen hur länge som helst. Och svansen går i ett. Till slut hittar han den så klart. Då kommer han och lägger den framför våra fötter och vill att vi ska kasta iväg den på nytt till något klurigt ställe.


Lördag den 18 april 2009

Idag har jag och Charlie provat personspår för första gången. Och jag fick verkligen mersmak! Vilken härlig aktivitet! Att jag inte har provat detta tidigare... Nosarbete är ju även den bästa mentala aktivitet man kan tänka sig för en hund. Det är svårt att förstå hur otroligt utvecklade deras nosar är.

Vi var 7 hundar på kursen av olika storlek och ras. Kursledaren hade i förväg lagt ut varsitt spår till oss, som avslutades med en korvtallrik. Eftersom Charlie aldrig spårat förut, förstod han första gången inte vad det var frågan om. Han gick lite på måfå och behövde guidning från mitt håll om när han kom fel. Vad lycklig han blev när han till slut hittade korv serverad på ett fat mitt ute i skogen, hihi.

Så gott som alla hundar var helt nybörjare, så 4 av 7 hundar, de som inte direkt tog första spåret fick därefter prova ett "motivationsspår". Ny plats, på med selen och läraren lockade med korv och försvann sedan in i skogen medan hunden fick vänta med förväntan. När kursledaren sedan i en vid båge kom tillbaka igen släppte jag iväg Charlie, och nu hittade han spåret direkt. Vilken fart han fick! Jag fick springa för att hinna med. Men i ett backkrön tappade han spåret och glömde bort vad han gjorde, så sista biten behövde han lite guidning fram till målet. Men vilken härlig känsla det var att se honom arbeta.

Väl hemma så slocknade han direkt. Nöjd och lycklig. Nu längtar jag redan till morgondagen, då jag ska lägga ett eget motivationsspår. Ska bli spännande att se om polletten trillat ner, och han klarar hela spåret fram till belöningen.


Fredag den 10 april 2009

Idag bar det iväg utan hundar till Kista, för att besöka Stockholm International Dog Show 2009. Charlies dotter Minou skulle ställas ut i juniorklass. Vilken underbart trevlig tik hon är. I hård konkurrens vann hon sin klass med CK, och blev sedan 3:e bästa tik! Grattis Minou!

     


Lördag den 28 mars 2009

Vi gratulerar Charlie och Smillas barn Kiba och Minou på deras 1 års dag!

GRATTIS!


Söndag den 15 mars 2009

Idag åkte jag iväg med Fido i bilen för att köra ett lydnadspass. I bilen ställde jag buren. Jag tog bilen för att börja träna honom att: först tar man bilen - sen tränar/tävlar man - och det är jättekul. Fido är inte van att sitta i bur, så jag ska försöka att få detta till en positiv sak, att han har något roligt att se fram emot. Buren kan ju vara bra att ha om det skulle bli lång väntetid på en tävling. Vi åkte därför bara till närmaste grusparkering (1 minuts bilkörning :-), där det även torkat upp en del. På skogspromenaden idag var det nämligen väldigt blött ute i markerna.

Efter en kort rastning tittade han på mig, och ville sätta igång med träningen. Vi började med en platsliggning 2 minuter. När jag kom tillbaka frös han så han skakade, men han låg lydigt kvar ändå. Vi lekte en stund, så han skulle få upp värmen igen. Sen fortsatte vi med linförighet. Jag körde i följd utan att ge godis och han var väldigt följsam. Halkade efter lite vid språng, gled ut lite i högersväng, men överlag godkänt. Därefter körde jag resten av momenten. Första gången med godisbelöning mellan varje moment. Efter en kort paus, körde vi 3 moment åt gången utan belöning emellan, och det var inga problem alls.

Till nästa gång måste jag träna snabba läggande, för jag fick upprepa kommandot där. Likaså gav jag dubbelkommando vid ställandet (med handtecken). Så i morgon blir det till att träna i hallen korta stunder, han har ju kunnat dessa moment tidigare.

När vi kom hem tog jag ut Charlie på gatan utanför och tränade lite linförighet. Ibland svävar han fortfarande ut en bit från benen, så med Charlie kör jag bara korta stunder åt gången, för att få säkerheten i positionen.

Nu är det dags att raka nosen på Charlie, husse gav i morse en fin pik att han såg lite "ovårdad" ut med allt lurv på nosen...


Lördag den 14 mars 2009

Jag har fått foton från Ingela på Minou från utställningen i Borås, samt även den fina kritiken hon fick när hon tog cert och blev BIM. Endast 11 månader gammal. Domare var Paul Stanton.

"Mycket elegant & välbalanserad. Vackert huvud med fint uttryck. Bra underkäke, bra hals.
Välutvecklad kropp & förbröst. Bra benstomme. Ganska bra tassar. Tillräckligt vinklad fram & bak.
Bra päls. Utmärkt muskulation, utmärkt stegländ. Tillräckligt parallell fram & bak. Bra resning."

 Minou, 11 månader, cert och BIM i Borås 7/3 2009

Charlie har fortfarande ont i sin svanstipp, men nu leker han som vanligt utan att behöva dansa runt hela tiden för att försöka jaga fatt på sin svans. Jag hoppas att den blir helt bra tills han ska börja på kurs i slutet av mars.

Idag ska jag försöka hinna med ett lydnadspass med Fido, bäst att passa på innan min väntade förkylning bryter ut, det känns som att barnen lyckats smitta mig. Jag har tittat i tävlings kalendern och hoppas på att komma till start i maj. Om jag törs. Vi får se när det närmar sig.


Lördag den 7 mars 2009

Dagens glädjeämne:
Charlie och Smillas dotter Minou var idag på utställning i Borås. Minou blev där bästa tik, BIM och tog CERT! På de få utställningar hon varit på har hon fått superfin kritik. Jag är övertygad om att vi här har en blivande champion. Stort grattis till Ingela, och även till Minous familj som tar så väl hand om henne.

Mina barn jublade vid köksbordet när jag berättade att Charlies dotter vann idag :-)

Jag hoppas kunna visa foton här snart.

Och så dagens tråkigheter:
Charlie klämde idag sin lilla svanstipp i ytterdörren. Hela hallgolvet blev nedblodat, tänk att det kan blöda så mycket från ett så litet område. Det slutade dock snabbt att blöda, men när han viftar glatt på svansen så börjar det igen. Charlie är en väldigt tålig hund. Inget pjosk här inte. Han tittar knappt åt sin svans, trots att det måste göra ont. Man vet ju själv hur det känns om man klämmer sitt finger. Veterinären sa att om svansen är krossad så kan man behöva ta bort en bit av den, det vill jag verkligen inte, han har ju sån vacker svans. Och som tur är så verkar han ha klarat sig rätt skapligt ändå. Dörren slog ju inte igen helt. Nu är tippen rakad så jag kan hålla koll på såret och svullnaden. Och så hoppas jag att han kryar på sig snart, min älskade lilla Charlie.


Fredag den 13 februari 2009

Idag grattar vi Fido som fyller 7 år. Han firades i morse med köttfärs till frukost, och hans lillmattar grattade honom ordentligt. Tänk vad åren går,

Charlies barn från hans andra kull börjar växa upp till riktigt stiliga hundar. Fin, tät päls precis som sin pappa, och väldigt charmiga till sättet. Jag hoppas att jag får träffa dem igen framöver.

  

Charlies dotter Rhonda, här 3,5 månader, och sönerna Rocky och Robin, här 4 månader
Foto Annika Tungel


Lördag den 7 februari 2009

Nytt år och nya mål. Detta år hoppas jag verkligen komma ut på lydnadsplan med båda hundarna. De är så otroligt duktiga och lättlärda, det är synd att jag själv haft så lite tid till riktig tävlingsträning. Men man får se det positivt med att det tar längre tid än beräknat, momenten blir ju verkligen befästa när de tränas in under så lång tid.

Idag var Charlies barn (med Smilla) på Pudelklubbens utställning i Gnesta. Både Kiba och Minou fick jättefin kritik. Vilka kanonhundar de är. Man känner sig verkligen som en "stolt farmor" :-). Ingela har lovat att skicka den fina kritiken till mig. Minou kommer fortsättas att ställas ut under året, och det känns som att med den superkritik hon hittills har fått kan hon gå hur långt som helst!

Just nu ligger båda mina hundar och sover i hallen efter en promenad i slaskvädret. Men snart åker de i badet. Tänkte försöka hinna med båda två idag. Hm, ja, det är väl inget att vänta på...


Klicka här för 2008 års dagbok
 

Antal besök: © Copyright 2007-2009 Fantastic's kennel

Senast uppdaterad: 2010-01-06